Dakturf

 

Turfdaken van Nittedals Taktorv®

Nittedals Taktorv®is een eenvoudig groendaksysteem dat geschikt is voor toepassing op platte en hellende daken.

Met de meer dan twintig jarige ervaring van het in Noorwegen gevestigde bedrijf heeft Nittedals Taktorv®een al meer dan honderd jaar in de Scandinavische landen toegepaste dakbedekkings en isolatie techniek gevolgd om een groendaksysteem in de markt te zetten dat thermisch en geluidsisolerend, waterbufferend, en luchtreinigend werkt.

Nittedals Taktorv® is uitgegaan van de traditionele Noorse manier om turf te gebruiken op daken als isolatie. Bij het concept dat door Nittedals Taktorv® gepatenteerd is wordt deze turf, die gewonnen wordt in een uitgestrekt gebied in het midden en oosten van Noorwegen, vervolgens verpakt in balen van ongeveer 70 x 45 x 15 cm., met een gewicht van 17 kg. Mede hierdoor is het traditionele dikke en zware pakket niet meer nodig, wat resulteert in een product dat droog 65 kg/m²  weegt en gemakkelijk en eenvoudig aan te brengen is. Door het grote waterbergende vermogen van de turf kan het dakturfdak tot 65 liter water per m² opslaan, waardoor het maximale waterverzadigde gewicht 130 kg/m² is.

In deze turfbaal zijn 5 wilde grassoorten ingezaaid. Deze grassoorten zijn geselecteerd op hun geringe hoogtegroei, grote wortelgroei en taaie karakter. Met voldoende bevloeiing resulteert dit in een prachtig groendak.

Nu de verstedelijking toeneemt, en onze leefomgeving steeds intensiever gebruikt wordt, ondervinden we de gevolgen van wateroverlast, CO2 uitstoot en fijnstof. De re- en integratie van de natuur in onze samenleving wordt dus steeds belangrijker en de toepassing van groendaken groeit daardoor nu in een snel tempo.

Het turfdak van Nittedals Taktorv®is een uitstekend waterreservoir. Het fungeert als buffer voor de hemelwaterhuishouding, waardoor er een aanzienlijk percentage van het hemelwater, dat normaal gesproken rechtstreeks en ongefilterd in het riool terecht komt, grotendeels de kans krijgt te verdampen. Het eventuele overgebleven deel wordt gefilterd alsnog via het riool afgevoerd.

Het Nittedals Taktorv® turfdak en zijn grasbegroeiing hebben, net als bossen en ander groen, de eigenschap dat het schadelijke CO2 absorbeert. Uit zeer recente onderzoeken blijkt dat Nittedals Taktorv® daken fijnstof afbreken. Dit was reden voor Nittedals Taktorv® om te experimenteren met verticale toepassingen zoals bijvoorbeeld geluidswallen rondom autosnelwegen. Ook biedt het dak goede warmte- en geluidsisolatie.
Nittedals Taktorv® is geschikt voor toepassing op alle dakbedekkingen, mits deze worteldicht is, en de draagconstructie voldoet aan de gestelde eisen.

Waarom kiezen voor een groendak met Nittedals Taktorv®?

Ons groendak is milieuvriendelijk en ecologisch, een turfpakket verpakt in een baal ingezaaid met 6 wilde grassoorten.

De turf die gebruikt wordt in de balen van Nittedals Taktorv® fungeert als een efficiente waterbuffer, bij een regenbui kan tot 70% van de gevallen neerslag worden gebufferd door Nittedals Taktorv®. Deze gebufferde neerslag wordt door de zuiverende werking van Nittedals Taktorv® geleidelijk vrijgegeven voor eventueel gebruik in een grijswatersysteem, of naar het rioleringstelsel. Dit is uiteraard een enorme ontlasting van het rioleringssysteem.

  • Een groendak met Nittedals Taktorv® oogt beter dan een conventioneel dak.
  • Het groendak van Nittedals Taktorv® heeft een goede warmte isolerende functie, hierdoor blijft het in de zomer lekker koel, en hoeft u minder gebruik te maken van airco’s.
  • Het groendak van Nittedals Taktorv is aanzienlijk goedkoper dan andere groendaken.

In veel gemeentes in Nederland en Belgie kunt u gebruik maken van subsidieregelingen, informeer hiervoor bij uw gemeente of provincie.